Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика

Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика

Шекспир во својата драма  “As You Like It,” го сведува животниот век на 7 фази.

Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика

Неодамна инвестиционата банка RBC Capital Markets ги сведе на 6.

Во извештајот за глобалните демографски трендови , Jay Govender прикажува колку важните животни настани како на  пример свадбата и пензионирањето влијаат колку позајмуваме и колку трошиме.

Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика6 фази на нашиот финансиски живот според RBC Capital Markets се:

  1. Се раѓаш, трошиш.
  2. Добиваш работа , трошиш малку повеќе и нешто заштедуваш. 
  3. Влегуваш во брак, трошиш уште повеќе и нешто заштедуваш.
  4. Старееш, трошиш нешто помалку и заштедуваш нешто повеќе.
  5. Конечно, се пензионираш и повторно трошиш.
  6. Смрт ,  и се надеваш дека не оставаш долгови во наследство.

Ова не е првпат RBC Capital Markets да излезе со толку прегледни инфографици, минатата година   RBC излезе со инфографик каде го искицира нивото на продуктивност на работникот

Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика

Продуктивноста дефинирана како придонес во економијата

Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика