7 совети како да возиме во магла

Magic Vision очила 3 во 1

Условите под кои се одвива сообраќајот во зимските месеци се по многу нешта специфични. Снег, мраз, голомразица, но и намалена видливост поради густата магла, се причините кои го отежнуваат нормалното одвивање на сообраќајот, како низ градските средини, така и на патиштата кои се трасирани долж речните корита, по долините, котлините и на планинските превои. Појавата […]

Неверојатната лековита моќ на сонцето

Неверојатната лековита моќ на сонцето

Сонцетот е извор на животот. Сите природни процеси на Земјата зависат од неговата светлина и топлина, целиот животински, растителен свет и луѓето се прилагодуваат на неговиот ритам. Многу научници сметаат дека покрај здравиот начин на исхрана дозираното изложување на телото на ултравиолетовите сончеви зраци е најдобра заштита од многу болести бидејќи на тој начин се […]

Зошто летото е идеален период за семејството и паровите

Зошто летото е идеален период за семејството и паровите

Многумина од нас веќе скроивме планови за ова лето, каде ќе се одмориме од напорните работни денови и каде ќе собираме сила да продолжиме понатаму. Илјада и една асоцијација за совршен спој од сонце и море, планина и ливада, во светот на новите миризби, заборавените звуци од природата…. Нема брзање, нема доцнење, треба да ги […]

25 фотографии кои ја отсликуваат убавината на животот

25 фотографии кои ја отсликуваат убавината на животот

Се вели дека малите нешта го прават животот и тоа е точно. Нашето секојдневие не би било ништо без прекрасните моменти на малите задоволства. Утринското кафе, лисјата во есен, држењето за рака, сето тоа се моменти кои не прават среќни. Повеќето луѓе зависат од другите и од материјалните нешта, но среќата е во нашата моментална […]

Влијанието на вистинската тишина и одмор на нашето здравје

Влијанието на вистинската тишина и одмор на нашето здравје

Како што светот станува се’ погласен и преполн, секој човек бара одмор на тивко место. Ова е и тоа како мудро, со оглед на истражувањата кои покажуваат дека тишината е многу поважна за нашиот мозок отколку што мислиме. Истражување од 2013 година направено врз глувци, користело различни типови на бучава и тишина и го следело […]

Ватопеди плажа каде тишината одмара на Халкидики

Ватопеди плажа каде тишината одмара на Халкидики

На почетокот западниот дел на вториот крак на Халкидики на потегот од Ватопеди до Метаморфозис се наоѓа најголемата воздушна бања на Грција. Целото место на плажата на Ватопеди  е заштитена зона. Тука постојано има пет до десет илјади деца и возрасни кои се на закрепнување од белодробни и срцеви заболувања.  Поради чистотата на воздухот во […]